Wat is een implantaat?

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak ingebracht. Implantaten worden o.a gemaakt van  bio-inert materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast aan een kroon, brug of overkappingsprothese (klikgebit).

Toepassingen van implantaten?

Implantaten zijn kunstwortels die worden geplaatst in het kaakbot ter vervanging van één of meerdere natuurlijke tandwortels, óf ter ondersteuning van een prothese. Hieronder vindt u een korte uitleg van de mogelijkheden. Voor een persoonlijk advies over de mogelijkheden van implantaten bij úw gebit, kunt u altijd een afspraak maken voor een intake gesprek.

Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk?

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Voorwaarden voor een succesvolle behandeling zijn:

  • er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn voor de verankering van de implantaten
  • het kaakbot moet gezond zijn
  • het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Wanneer dit niet gezond is wordt dit eerst behandeld
  • u moet bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden (goede mondhygiëne)

Met behulp van de röntgenfoto(’s) wordt beoordeeld of u voldoende kaakbot heeft en/of het gezond is. Wanneer niet voldoende kaakbot aanwezig is, is het mogelijk om op deze plaatsen nieuw kaakbot te laten ontstaan.

N.B. Roken en bovenmatig alcoholgebruik hebben een zeer nadelige invloed op het succes van de behandeling.

Weer goed kunnen eten?